NSZZ „Solidarność” za wydłużeniem zakazu handlu w niedzielę

NSZZ „Solidarność” apeluje, by sklepy były zamknięte już w sobotę od godziny 22 do poniedziałku 5:00. Zakaz miałby zostać wydłużony z 24 do 31 godzin.

Pracodawcy łamią prawo pracy, bo z powodu niedziel bez handlu wydłużają pracownikom godziny pracy w soboty i poniedziałki – twierdzi Krajowy Sekretariat Banków, Handlu i Ubezpieczeń NSZZ „S”. Dlatego związek chce nowelizacji ustawy o zakazie handlu, która wydłuży przerwy w pracy sklepów. W tygodniu z niedzielą bez handlu sklepy miałyby być zamknięte od godz. 22 w sobotę do godz. 5 w poniedziałek.

Jak argumentuje „Solidarność”, niektórzy pracodawcy w sposób „uporczywy i nieuzasadniony” wydłużają godziny pracy w soboty poprzedzające niedziele bez handlu i nakazują wcześniejsze rozpoczęcie pracy w poniedziałki po takiej niedzieli. Ze względu na „takie praktyki” „S” w liście do Minister Polityki Rodziny, Pracy i Polityki społecznej Elżbiety Rafalskiej proponuje zwiększyć „zakres godzinowej przerwy” w placówkach handlowych i zapisać to w znowelizowanej ustawie.

Oceń ten artykuł
(0 głosów)
Wyślij wiadomość

Dyżury prawnika